115

Riktig serveringstemperatur for vin

For å få best mulig opplevelse av vinen, bør den serveres ved riktig temperatur – dette gjelder alle vintyper.

for Thermocold Kdf AS

Jørgen Johansen

Thermocold Kdf AS

8. mars 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220308110602170.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220308110602170.jpg?maxwidth=900
100
0

Når vin serveres ved feil temperatur, mister den aromaer og smaken vil ikke utfylle sitt potensial. Vinen kan dermed oppleves som dårlig. Pass også på å oppbevare vinen slik at den unngår sollys og vibrasjon. 

En ung, ukomplisert vin burde serveres noe avkjølt, mens en eldre og mer kompleks vin burde ha en litt høyere serveringstemperatur. 

Det er bedre å oppbevare vinen litt for kald enn litt for varm, da temperaturen stiger litt etter du har tatt den ut av vinrommet eller kjøleskapet og helt den i glassene. Men felles for de fleste viner som skal lagres over tid, er at de kan lagres på rundt 13 ºC uavhengig om det er hvit- eller rødvin. 

Kjøleskap eller vinrom?

Dersom du bruker kjøleskapet til å oppbevare vin, husk at dette normalt har en temperatur på 4 ºC, som er alt for kaldt for mange viner. Er grei huskeregel for vin i kjøleskap, er å ta ut hvitvinen en halvtime før servering, og å legge inn rødvinen en halvtime før servering.

Men det aller beste er å oppbevare vinen i et dedikert vinrom – med riktig temperatur og fuktighet – som du kan lese mer om her: Drømmen om det perfekte vinrommet

Rødvin

Rødvin serveres mellom 11–18°C, men ulike typer rødvin kan kreve litt forskjellige temperaturer. Hovedregelen er at den ikke skal være for varm, da dette kan fremheve alkoholduft.

Lette rødviner bør serveres ved 12–14 ºC, mens mer fyldige rødviner bør serveres et par grader varmere. Fyldige og kraftige rødviner som er taninrike, serveres ved 16–18 ºC. 

Hvitvin

Hvitvin serveres mellom 7–10 °C, avhengig av type hvitvin – lette hvitviner burde være litt kaldere enn de mer fyldige.

Musserende vin og champagne

Musserende vin serveres i hovedsak mellom 6–8 ºC, mens champagne serveres noe varmere, mellom 8–11 ºC, for å få frem mer aroma.

Rosévin

Rosévin burde serveres ved 8–10 ºC. På en varm sommerdag er det lurt å sette flasken i en vinkjøler med vann og isbiter i omtrent en halvtime før servering, for å oppnå perfekt temperatur. 

Hetvin

Hetvin, som for eksempel portvin, serveres normalt ved 16–18 ºC.

Ønsker du å vite mer om vinrom?

Et vinrom er funksjonelt og praktisk, men kan også sees på som et stilig møbel – design-mulighetene er mange. 

Du kan bygge vinrommet selv fra start til slutt, kjøpe komplette byggesett som minner om LEGO-klosser som klikkes sammen eller du kan bestille skreddersydde vinrom fra profesjonelle fagfolk.

Thermocold hjelper deg gjerne med alt som har å gjøre med vinrom!

title

Jeg ønsker å vite mer om Thermocold kjøleløsninger

input field

Mark if requiredtrue

input field

Mark if required

CONTACT INPUT BOX

Mark if required

CONTACT INPUT BOX

Mark if required

CHECKBOXES

Ønsker mer informasjon om:

Mark if required

single button

108


5923
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220506135620704.jpg #FFFFFF
Les også